onsdag 29. desember 2010

Seige og gode kransekakepinner


Jeg har mange titalls kokebøker. idErik har én.
Forsmedelig nok er det gjerne hans ene som har de beste svarene på alt man kan lure på om matlaging.
"Kokebok for den videregående skole" anno 1979 er aldeles lest i filler og mangler perm, men der står ALT.

For eksempel: Hvordan få kransekaken seig og god?
Trickset er å tilsette litt hvetemel i deigen. Da slipper man å plundre med rå potet, loff, nedfrysing og andre kjerringråd for å gjøre en hard kransekake myk igjen.

Denne porsjonen er rikelig til 18 ringers kake. Jeg bruker for øvrig samme deig til Sarah Bernard.

Kransekake/kransekakepinner
800 g mandler
800 g melis
5 ss hvetemel
4-6 eggehviter

Skåld alle eller en del av mandlene. Jeg skålder halvparten, da blir det mer farge og mer smak på kakene.
I kokeboken står det at de skåldede mandlene må tørke i minst en uke. Dette glemmer jeg selvsagt å ta høyde for hver gang, så jeg hurtigtørker dem gjerne på et klede oppå en rist over ettervarme på komfyren. Har også hørt at hårføner kan brukes i nødsfall.

Mal mandlene én gang på mandelkvern.
Bland inn melis og mel. Kna inn lett vispede eggehviter, litt om gangen.
Jeg bruker Kenwood med K-spade til å kna deigen.
Det er viktig at deigen ikke blir for fuktig - da sprekker kakene/ringene under steking. Deigen skal være fast, seig, myk og god å trille. Steik gjerne en prøvekake! Er deigen blitt for løs, tilsett litt mer melis/malte mandler.

Trill fingertykke pølser som du enten steker i kransekakeform eller kutter i ønsket lengde til kransekakepinner. (8-10 cm er fin lengde)
Skal du lage kransekake må du huske å smøre formene godt med smeltet margarin og strø dem med hvetemel/semulegryn.

Legg på bakepapirkledt stekebrett. Stek midt i ovnen, 200 grader, ca. 8 minutter.
Kransekake i form trenger litt lenger steking, men følg godt med - kakene skal ikke bli brune.

5 kommentarer:

  1. ja du sier noe der. Det er det med den ène boka da. Takker for mange gode blogginnlegg som jeg har fått lese her iløpet av året. Ikke alltid jeg skriver kommentar, men leser de gjør jeg alltid.
    Ha noen fine romjulsdager og et riktig godt nytt år 2011. Jeg kommer til å følge med da også ;)

    SvarSlett
  2. Det er vel ofte slik at det gamle er det beste. Min favorittkokebok heter "Fra boller til buritos", en bok som eldstesønnen fikk på ungdomsskolen for noen år siden. Jeg vender stadig tilbake til denne.

    Riktig godt nytt år!

    SvarSlett
  3. Det er noe med de gamle gode kokebøkene. Jeg jar fremdeles permen med oppskrifter som jeg hadde på skolekjøkkenet i 6. klasse. Alt det grunnlegende er der.

    SvarSlett
  4. Fristelser...nå går jeg over på knekkebrød!
    Jeg takker deg for et hyggelig bloggvennskap med alle besøk, koselige kommentarer,
    og for all inspirasjon jeg har fått,
    i året som nesten er gått.(laaaang setning)

    Jeg ønsker deg et vidundelig
    godt nytt år Hanne!

    Klem fra Gry : )

    SvarSlett
  5. Jeg er innom her titt og ofte, og finner det meste av det jeg søker. Fint nettsted.
    Riktig God jul!

    SvarSlett